Filler og rekonstruksjon

Ta kontakt for mer informasjon.

FILLER OG REKONSTRUKSJON MED EGET FETTVEV OG AUTOLOG FETT-TRANSPLANTASJON
Når ansiktet eldes mister det gradvis volum, en prosess kjent som fettatrofi. Denne har en tendens til å øke etter hvert som tiden går, og gir som resultat et eldre utseende. For å reversere denne utviklingen, kan man overføre fettceller (adipocytter) til områder med fettatrofi. Denne prosedyren kalles fett-transplantasjon. Man bruker pasientens egne fettceller både for å gi strukturell støtte til mykt vev og for å gjenopprette fylde i ansiktet. Fettvev tas fra lår eller mave ved hjelp av sprøyter med tynne nåler. Fettvevet sentrifugeres forsiktig for å skaffe levedyktige fettceller som deretter transplanteres i tynne lag til områder med fortynnet eller nedsunket vev. Fett-transplantasjon er spesielt effektivt for å gjenopprette kinnkonturer og minimere «hollowness» (redusert volum) rundt øynene.

Fett-transplantasjon brukes ikke bare til å gjøre konturene i ansiktet tydeligere og støtte opp ansiktets myke vev, men også til å reparere huden etter mekaniske skader / brannskader / stråleskader, utbedre fordypninger i huden og til å behandle visse medfødte tilstander. I de senere årene er det kommet studier som viser at fett-transplantasjon trygt kan brukes til behandling av smertefulle arr, da arrene blir mykere og mindre smertefulle.

Effekten av fett-transplantasjon antas å skyldes stamcellene som fettet er så rikt på. Samtlige universitetssykehus i den vestlige verden bruker nå fett-transplantasjoner.

Vår plastikkirurg, Charles Filip, har doktorgrad i fett-transplantasjon og har publisert en egen metode for bruk av fett-transplantasjon på barn født med ganespalte.

Hva oppnås med fett-transplantasjon?
Fett-transplantasjon gjenoppretter volumet i bestemte områder av ansiktet ved å gi et løft og strukturell støtte til tilstøtende vev. Et eksempel på dette er den støtten det nedre øyelokket får ved fett-transplantasjon til kinnet under øyet. Det vil redusere risikoen for utvrenging av øyelokkene (ektropion), noe som gjerne øker med alderen. I tillegg vil det også redusere tendensen til «hollowness» og dannelse av poser under øynene.

Områder som egner seg godt til fett-transplantasjon er mellomansiktet og områdene rundt øynene, munnen og tinningene.

Fett-transplantasjon kan utføres enten som en egen prosedyre, eller i kombinasjon med de fleste andre ansiktsprosedyrer, så som øyelokk-kirurgi, ansiktsløftkirurgi og i forbindelse med innsetting av ansiktsimplantater. Fett-transplantasjon er en relativt enkel prosedyre som kan utføres i lokalbedøvelse, eventuelt med bruk av beroligende medisinering (sedasjon).

Egnede kandidater for fett-transplantasjon
Fett-transplantasjon er ikke en aldersrelatert prosedyre. Den kan være til nytte for de fleste med fettatrofi eller hos pasienter som ønsker gjenoppbygging og foryngelse av bløtvev. I tillegg er pasienter som har fått bløtvevsskader og arr etter tidligere kirurgi eller ulykker, med eller uten smerter, også egnede kandidater til vurdering for fett-transplantasjon.

 

Kontakt oss

Om Legevakt Vest

Legevakt Vest ligger sentralt i Silurveien 2 på Ullern like ved Ring 3. Vi har åpent når de fleste andre legesentre har stengt, og vi har åpent 365 dager i året!

Silurveien 2, Oslo

23 25 11 11

kontakt@legevaktvest.no