Hva skjer med huden under en graviditet og ved amming? 

Når man er gravid er det hormonelle, vaskulære og immunologiske endringer, samt mekanisk strekk, som kan føre til en rekke synlige endringer i huden - både i ansiktet og på kroppen. Noen kan være mer plagsomt enn andre. Det er også hormonelle endringer under amming som kan gi hudforandringer.

 

Akne

En av tingene man kan oppleve er økte plager av akne, særlig i begynnelsen av graviditeten. Det blir ofte bedre etter tredje trimester. Noen opplever det motsatte – at akne bedres under graviditeten. Perioral dermatitt og rosacea blir også verre under graviditet hos enkelte.

 

Melasma – hyperpigmentering i ansikt

Gravide er mer utsatt for melasma, som er en symmetrisk distribusjon av brune flekker  (hyperpigmentering) i ansiktet.  Disse ses oftest på overleppe, kinn eller midt i pannen. Det finnes hudpleie som kan forebygge og behandle dette, eksempelvis hudpleieprodukter som inneholder Niacinamid, C-vitamin og Azelainsyre. Det aller viktigste for å forebygge melasma er imidlertid bredtspektret solfaktor med høy SPF, gjerne SPF 50.

Økt svette

I svangerskapet økes blodmengden i kroppen dramatisk og du opplever gjerne at du er varmere enn vanlig, og dette alene fører til økt svette. Kroppen vil i tillegg ha en økt mengde av annen væske i kroppen, og kroppens naturligste måte å kvitte seg med overflødig væske er gjennom urin og svette.

 

Hårvekst

Mange opplever økt hårvekst både på hodet og andre litt mer «uvanlige» steder på kroppen. Igjen, på grunn av hormonelle endringer. Utover økt hårvekst på hodet, kan mange oppleve økt hårvekst på magen, ansiktet, armer, rygg og bein. Dette går som regel tilbake etter fødsel.

 

Strekkmerker

Def leste hudforandringene i svangerskap er godartede og går gjerne tilbake etterfødsel, men et av unntakene er strekkmerker. 90% av alle gravide vil få strekkmerker (striae gravidarum).Strekkmerker oppstår når huden blir utsatt for rask vektøkning og strekk. Hormonelle og genetiske faktorier vil også bestemme hvor mye strekkmerker du får.

Strekkmerker er skader som oppstår i underhuden på kroppen, de er ofte atrofiske, lineære rosa eller lilla merker på mage, bryst, rumpe og lår. Merkene innebærer en overstrekking av elastiske fibre i huden, og disse fibrene vil i hovedsak ikke gjenvinne sin elastisitet, hvilket betyr at det dreier seg om varige endringer i huden.

Det finnes ingen dokumentert effektiv behandling, eller noe forskning som beviser effektive tiltak for forebygging. Derimot er det enkelte behandlinger som kan forsøkes (med varierende resultat), inkludert laser, mikroneedling, kremer med retinoider. Noen hevder også at behandling med kremer som inneholder glycolsyre, silikon og centella asiatica kan hjelpe.  Det beste tipset er dog å ikke gå for mye oppi vekst under svangerskapet.

Andre endringer i huden:

 ·        Linea Nigra - er en mørk, vertikal linje som strekker seg normalt fra skambenet og til navlen. Linjen blir mer synlig i fjerde eller femte måned av svangerskapet, men blir lysere med tiden etter fødsel.

·        Negler- både raskere vekst eller mer skjøre negler kan forekomme. Det er ganske vanlig med inngrodde tånegler. 

·        spider telangiektasier - røde blodutredelser som ligner en liten stjerne. Spiders forekommer hos to tredeler av lyshudete og ti prosent av mørkhudede kvinner. De vises først og fremst i ansikt, på halsen og armene. Tilstanden er vanligst i første og andre trimester av svangerskapet.

·        Kløe og utslett - Det finnes flere ulike hudsykdommer som starter eller blir verre under graviditet. Noen er spesifikke for gravide. Kløe i svangerskapet kan skyldes normale hudforandringer, hudsykdommer eller svangerskapsrelaterte indremedisinske sykdommer. Studier viser at 20-40% av gravide får plager med kløe i løpet av svangerskapet. Den beste måten å behandle normal kløende hud undersvangerskapet er med en rikelig fuktighetskrem og unngå at huden blir tørr. Noen kvinner plages imidlertid av voldsom kløe. Har du slike plager bør du kontakte din fastlege eller hudlege.

·        Noen gravide kvinner utvikler mange skin tags og visdomsvorter også. Det kan enkelt fjernes hos hudlegen dersom det er plagsomt eller sjenerende.

·        Mørkere fregner, føflekker og arr. Husk at føflekker som endrer farge må undersøkes av hudlege

De aller fleste graviditetsrelaterte plager går over med tiden etter fødsel. Nyt og lykke til :)

 

Skrevet av: 

Linnea Randisdatter Torsnes

Dermatolog/Hudlege

Legevakt Vest AS