Solbrenthet er en akutt betennelsestilstand i huden som er trigget av mer UV-stråling enn hva huden tåler. Symptomene er rødhet, hevelser, ømhet og smerter som oppstår innen noen timer etter solingen. Noen kan også få blemmer, sår og få sykdomsfølelse. For mye soling er assosiert til solskadet hud, hudkreft, føflekkreft og aldring av huden.'Store mengder UV-stråler kan i tillegg føre til hudkreft, pigmentflekker og raskere aldring av huden. Med få grep kan du redusere risikoen betraktelig – nøkkelen er gode produkter som vi vet både forebygger og behandler.

Solskader kan deles inn i akutte og kroniske skader:

Akutte solskader er typisk solbrenthet som kommer av overdreven soling. Det kan utløse smertefulle forbrenningsreaksjoner med rødhet og eventuelt blemmer og sår.

Kroniske solskader begynner ofte noen år etter gjentatt eksponering for sol. Dette kan blant annet være:

- Pigmentflekker (leverflekker)

- Hudkreft

- Grove rynker

- Økt antall godartede føflekker

- Økt risiko for føflekkreft (melanom)

På generelt grunnlag er den beste medisinen alltid forebygging. Det er viktig med solvett og å holder seg i skyggen midt på dagen da UV-strålene er sterkest. UV-strålene er i tillegg sterkere i høyfjellet og jo nærmere ekvator du er. Bruk høy solfaktor (gjerne over SPF 30) og beskytt deg med klær.

Bruk av solkrem kan beskytte deg mot de skadelige UV strålene, reduserer risikoen for smertefulle solskader, hudkreft og tidlige aldringstegn som rynker og pigmentflekker.

Behandling av solskader:

Dr. Torsnes kan utrede og behandle en rekke solskader. Enten det er snakk om fjerning av føflekker eller laserbehandling av pigmentflekker er du alltid i gode hender hos oss.

Føflekksjekk og eventuell fjerning
Føflekkontroll hos Legevakt Vest er en komplett sjekk av føflekker, hvor alle føflekker i ansiktet og på kropp blir grundig undersøkt ved bruk av dermatoskop. Du får umiddelbar behandling hvis det blir behov for det.

Laserbehandling av solskader
Solskadet hud i form av pigmentflekker, leverflekker, melasma, kan behandles ved hjelp av laser. Pigmentflekker behandles forskjellig ut fra årsaken til forandringen, og det er derfor viktig for oss at det blir stilt riktig diagnose før behandlingen settes i gang. Dette gjøres ved en grundig konsultasjon hos Dr. Torsnes hvor dere sammen finnen den beste behandlingsformen for deg og din hud.

Tips ved solbrenthet:

- Dersom du har fått blemmer betyr det at du har fått annengradsforbrenning. Du må aldri poppe disse blemmene

- Beskytt solbrente områder med tøy

- Kalde bad og kalde kompresser kan virke lindrende

- Ikke bruk bedøvelseskremer - de kan gi kontaktallergi

- Steroider i tablettform kan hjelpe ved alvorlige tilfeller

- Du kan forsøke hydrocortison. Effekten er dog omdiskutert

- Ta på fuktighetskrem etter en dusj mens huden fortsatt er fuktig

- Bruk aloe vera. Det inneholder aloin som demper betennelse og virker som en antioksidant.

- NSAIDS (som ibuprofen) kan hjelpe mot betennelse men hjelper ikke på varigheten av solbrentheten