Føflekksjekk
Føflekker er en opphopning av melanocytter som produserer pigment. Antall føflekker stiger fra man blir født, til man er ca 40 år og det er normalt å ha opptil 50 føflekker med størrelse opptil 5 mm.
Antall føflekker hos den enkelte varierer med soleksponering, genetisk disposisjon og hormonelle påvirkning.
En føflekksjekk er en forebyggende undersøkelse mot hudkreft. Melanom, ofte kalt føflekkreft, er den mest alvorlige typen hudkreft.
Undersøkelse hos erfaren hudlege
Klinisk undersøkelse innebærer en grundig inspeksjon av huden, og legen ser på føflekken med et instrument med innebygd forstørrelsesglass og lampe (dermatoskopi).
Selve undersøkelsen tar ca 20 minutter.
Er det mistanke om kreft, skal føflekken fjernes og sendes til undersøkelse ved et laboratorium.
Følge med på egne føflekker
Vårt beste tips er å bli kjent med egen kropp. Jo bedre kjent du er med egen kropp, desto enklere er det å legge merke til eventuelle hudforandringer eller endrede/nye føflekker.
Lag deg en god vane med å se deg i speilet etter du har dusjet, både foran og bak. Har du en partner kan du få hjelp til å se på eventuelle føflekker eller endringer på ryggen. Dersom det oppstår endringer eller nye føflekker du er usikker på, er det lurt å ta et bilde med mobilen din, for å kunne følge med på eventuelle endringer.
ABCDE - regelen
Utsatte områder
Det er enkelte områder på kroppen som er mer utsatt for hudkreft og føflekkreft. Dette er områder som regelmessig utsettes for UV-stråler (sollys). Føflekkreft kan imidlertid utvikle seg i alle pigmentproduserende celler, og således er det viktig å følge med på områder som også sjeldent får sollys, slik som under føttene, håndflater, slimhinner i munnen og kjønnsorgan.
Særlig utsatte områder er blant annet:
- Hodebunn
- Ansikt (øre,lepper, nakke,bryst)
- Armer
- Rygg
Annen nyttig informasjon
Priser for hudlege
Møt vår hudlege, Linnea!
Dr Torsnes er spesialist i hud- og veneriske sykdommer. Spesialistutdannelsen tok hun ved sykehus i Danmark samt Rikshospitalet i Oslo. Hun kan utrede og behandle alle dermatologiske tilstander - f.eks psoriasis, eksem, hudkreft (og forstadier til hudkreft), vorter, rosacea og akne.
Dr Torsnes utfører føflekksjekker og kan fjerne føflekker kirurgisk ved indikasjon. Hun utfører også kirurgi av andre forandringer i hud.
Hos Dr Torsnes kan man få utført behandling mot overdreven svette, diverse injeksjonsbehandlinger samt laserbehandling av blodkar ved rosacea, aknearr og andre laserbehandlinger av hud. Hun tilbyr også PDT-behandling.
Dr Torsnes holder seg faglig oppdatert blant annet ved å være medlem av EADV (European Academy of Dermatology and Venereology), samt å regelmessig delta på nasjonale og internasjonale kurs og kongresser. Hun innehar i tillegg erfaring som overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet.