Ketaminbehandling

Ketaminbehandling er en nyere form for behandling av depresjon. 

Ketaminbehandling har i flere år blitt brukt for depresjon i USA, og er nå også godkjent for bruk i Norge ved behandlingresistent depresjon samt suicidalitet. Behandlingsresistent depresjon innebærer at man har prøvd to ulike antidepressiva uten tilstrekkelig bedring. 

Hvordan virker ketamin?

Ketamin virker hovedsakelig gjennom å hindre enkelte reseptorer i hjernen og det fornyer hjernestrukturer. I tillegg vil funksjonen i fremre pannelapp normaliseres, samt gjenoppretter en balanse mellom hjernens hvile- og utføreksesnettverk. Ketamin kan bidra til endringer i hjernen, slik at det blir enklere for mer gunstige følelser, tankemønstre og atferd å feste seg. Det er viktig å bemerke at ketamin ikke erstatterpsykologisk behandling, men kommer som et tillegg.

Effekten av ketamin er rask og for mange umiddelbar, og viser bedring hos ca 7 av 10 pasienter. Ketamin gir som oftest langvarig effekt på depresjon. 

Les mer her

Hvordan gis behandlingen? 

tilpasset deg og dine behov.

Selve behandlingen gis som intravenøst under medisinsk tilsyn og tar ca 45 minutter. Under behandlingen vil puls, blodtrykk, og oksygeninnholdet i blodet bli moniterert.  Man er som oftest våken og bevisst under en behandling, men man kan oppleve en drømmeliknende tilstand. Ketamin er ofte ute av systemet etter 15 minutter. Man skal faste 2 timer før behandlingen, og man kan ikke kjøre bil samme dag.

Hos Psykisk Helse Vest utføres behandlingen av et tverrfaglig team bestående av psykiater, anestesilege og sykepleier.  Du vil få en grundig vurdering av psykiater ved konsultasjon i forkant, hvor dere vurderer om ketamin vil være nyttig for deg. Vi vil da utarbeide en behandlingsplan.

Se beskrivelse av behandlingsforløpet under

Annen nyttig informasjon

Behandlingsforløpet

Bivirkninger?

Behandling av andre lidelser

Fordeler ved ketaminbehandling

Priser

Slik får du hjelp

Møt vår psykiater, Marianne Hatle!

Marianne er utdannet lege med embetseksamen i medisin fra Universitetet i Oslo. Hun har spesialisert seg i psykiatri i USA, og har både amerikansk og norsk godkjenning som spesialist i psykiatri.

Marianne har over 20 år i klinisk praksis, og har blant annet jobbet som psykiater og leder for spiseforstyrrelsesbehandling på Volvat og Aleris, samt vært grunnlegger og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken på Lysaker.

åpent 365 dager i året.

Bestill time enkelt med vår online booking