Retinol er en ingrediens som får mye oppmerksomhet for tiden, og det er ikke uten grunn.
Retinol er nemlig en av de mest veldokumenterte ingrediensene som finnes, men hva er retinol og hvorfor bør man bruke det?

Retinol ble først godkjent på 1970-tallet for å brukes til aknepasienter. Det bidrar til å fremme celleomsetning og forhindre tilstopping av porene. Dette vil bidra til å forsvare seg mot urenheter, samt forbedre måten hudpleieproduktene dine trenger inn i huden din. I tillegg vil det fremme din generelle hudpleierutine og maksimere resultatene.

Retinol en form for retinoid (et derivat av vitamin A). Det finnes mange ulike former for A-Vitamin, og er tilgjengelig i en rekke varianter, både som kosttilskudd og sterkere kremer som påføres huden. Retinol og retinoider er således ikke det samme. Retinol er den mest kjente reseptfrie formen for vitamin A. Retinol gjøres om til tretinoinsyre gjennom flere prosesser i huden. Retinol er kjent for å være en av de aller fremste ingrediensene for å motvirke aldringstegn og opprettholde en ungdommelig hud ved at molekylene penetrere dypt i huden, helt ned til det midterste laget av huden (dermis). Her øker de cellefornyelsen slik at nye hudceller kommer raskere til hudoverflaten.

Retinol finnes i mange forskjellige skjønnhets- og hudpleieprodukter. Hudleger bruker retinoider til å behandle flere ulike typer tilstander i huden. Retinol brukes til å behandle kviser, pigmentflekker, fine linjer, rynker og solskadet hud. Retinol kan få huden til å se og føles mykere, glattere og ha en strålende glød. Det vil bidra til å redusere fine linjer og rynker samtidig som det forbedrer kollagenproduksjonen.

Hvem kan bruke retinol og hvordan?

Alle i voksen alder med typiske aldringstegn kan ha nytte av retinol, men styrken bør tilpasses etter hudtilstand. Retinol kommer i en rekke styrker. Det anbefales å starte på en styrke på 0,25 til 0,5 og bruke den 2 til 3 ganger i uken. Når man begynner med retinol blir man ofte sår, rød og flassende i huden. Det er derfor viktig å trappe sakte opp bruken. Man kan med fordel starte med 2 påføringer i uken, og deretter øke med 1 gang ukentlig etter toleranse. Man kan også begynne med en svak konsentrasjon og bytte til en sterkere type etter hvert. Det er smart å bruke retinol på kveldstid fordi produktet  gjør huden solsensitiv. Da kan man på dagtid bruke serum med antioksidanter, en god fuktighetskrem med ingredienser som hylauronsyre og ceramider samt solfaktor 50. Det er veldig viktig å bruke en høy solfaktor, uansett årstid når man bruker sterkere retinolprodukter. Det for å unngå solskader, pigmentflekker og sensitivitet.

Husk at retinol ikke skal brukes av gravide.

Ofte stilte spørsmål: 

Er retinol farlig?

Mange mennesker blir skremt av retinol fordi det lenge har vært assosiert med avskalling og flassende hud. I virkeligheten er retinol en god dokumentert ingrediens med etablert troverdighet i det medisinske miljøet. Så vidt vi vet, er det ingen langsiktige bivirkninger av retinolbruk. Selv om det er noen bivirkninger som noen kan anse som ubehagelige (å ha symptomer "bli verre før de blir bedre" er ikke uvanlig), håndteres disse vanligvis enkelt med riktig forberedelse.

Hva er vitamin A?

Vitamin A er et viktig næringsstoff som finnes i to typer: retinoider og karotenoider. Kroppen omdanner begge typer til retinol og enten lagrer det i leveren eller transporterer det gjennom hele kroppen. Når det påføres lokalt, kan retinol øke hudcelleomsetningen og stimulere kollagenproduksjonen.

Når vil Retinol begynne å virke?

Hvor lang tid det tar å se resultater avhenger av en rekke faktorer, inkludert men ikke begrenset til din hudtype, doseringen av produktet og hvor mye produktet som brukes. Generelt kan du forvente å se fordelene med retinol etter omtrent 12 uker med konsekvent bruk. Ikke anta at mer er bedre. Det beste alternativet når du bruker retinoider er å bygge opp en toleranse. Start sakte og jobb deg oppover. Du trenger ikke nødvendigvis å bruke reseptbelagte retinoider for å se resultater. Tvert imot, bruk av et retinoid som er for sterkt kan gi flere irriterende (og unødvendige) bivirkninger. Husk: Slow and steady wins the race!

Vi anbefaler alltid at du får veiledning av en kosmetisk sykepleier eller hudlege når du skal kjøpe ditt aller første retinolprodukt.

Ta kontakt med oss, så kan vi hjelpe deg :)

Skrevet av: 

Linnea Randisdatter Torsnes

Dermatolog/Hudlege

Legevakt Vest AS